Steelwratjes

Een steelwratje, ofwel fibroom genoemd, is een goedaardige tumor die opgebouwd is uit bindweefsel. Steelwratjes komen voornamelijk voor in de liezen, onder de oksel, in de hals, op het bewegende ooglid en in andere huidplooien. Hoewel de naam het insinueert, zijn steelwratjes geen echte wratten. Ze ontstaan niet vanuit een virus en zijn dus niet besmettelijk.

Wanneer de steelwratjes niet in de weg zitten is de behandeling niet noodzakelijk, maar kan de behandeling wel esthetisch wenselijk zijn.
 
Steelwratjes kunnen worden weg gehaald door elektrocoagulatie. Dit betekent dat met een heel dun naaldje het steelwratje, vlakbij het huidoppervlak, wordt verwijderd door deze te verweken. Het steelwratje kan dan makkelijk worden verwijderd. Er komt een klein korstje op de huid. Net als bij een wondje zal het kostje er binnen een paar dagen afvallen. De behandeling is niet geheel pijnloos, maar in de meeste gevallen wel acceptabel.
 
Vergoeding: Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de betreffende behandeling in aanmerking komt voor vergoeding. In de meeste gevallen word de behandeling niet vergoed.