Spataderen

Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt de elasticiteit in de bloedvaten af. De venen in de benen moeten er voor zorgen dat het bloed terug stroomt naar het hart. Dit doen de venen door pompende bewegingen te maken. Doordat er kleppen in de venen zitten, kan het bloed niet naar beneden zakken maar alleen naar boven stromen wanneer er “gepompt”wordt. Wanneer de elasticiteit in de venen en ook de kleppen verminderd, wordt het steeds lastiger om het bloed omhoog te pompen. De venen zullen dan uitrekken en het bloed blijft onder in het been zitten. Dit wordt ook wel een spatader genoemd.

Spataders hoeven niet altijd zichtbaar te zijn als een blauwe ader die op het been ligt. Spataders kunnen ook aan de binnen kant van het been zitten en dus onzichtbaar zijn. Naast cosmetische klachten kunnen spataders ook klachten geven zoals vermoeidheid, een zwaar gevoel, pijn en een onrustig gevoel in de benen. Spataders ontstaan door het ouder worden maar ook lang staan, zitten en zwangerschap zijn risico factoren voor het ontstaan van spataderen.
 
Het behandelen van spataders kan bestaan uit het verwijderen van de spataderen en/of uit het behandelen van de klachten. Het weghalen van spataderen wordt gedaan door de dermatoloog. Het behandelen van de klachten kan door het dragen van Therapeutische Elastische Kousen (TEK), ookwel steunkousen genoemd. Hiermee voorkomt u ook het verergeren van de spataders en de klachten en voorkomt u verneus oedeem en daarbij Chronische Veneuze Insufficiëntie (CVI). Voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen en persoonlijke adviezen kunt u terecht bij huid- en oedeemtherapie Schijndel.

Vergoeding: Therapeutische elastische kousen worden vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basis verzekering. Let op! Uw eigen risico wordt hierbij wel aangesproken.