Ongewenste haargroei

Ongewenste beharing kan voor zoals mannen als vrouwen erg vervelend zijn. Scheren, harsen of andere ontharingstechnieken werken maar tijdelijk en kunnen irritaties geven. De huidtherapeut behandelt ongewenste beharing op het gehele lichaam definitief. Overbeharing kan worden op gesplitst in hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose is een medische term om overbeharing aan te duiden. Er is sprake van een overmatige ongewenste haargroei op plaatsen op het lichaam die normaal zijn. De hoeveelheid kan verschillen. Het weerwolfsyndroom is een ernstige vorm van hypertrichose.
Wanneer een vrouw last heeft van een mannelijk beharingspatroon is er sprake van hirsutisme. Er groeien daarbij dikke stugge haren op de snor- en baardstreek of/en borst en/of buik en eventueel andere delen van de huid.
Hirsutisme ontstaat door een overmatige productie van mannelijke hormonen: androgene. Hirsutisme kan soms veroorzaakt worden door het polycysteus-ovariumsyndroom. Hierbij bevatten de eierstokken cysten waarbij de hormoonhuishouding in de war is.

Behandeling
De behandeling voor overbeharing bestaat uit het definitief verwijderen van de haren. Dit kan door middel van de laser of elektrische epilatie.
Bij elektische epilatie wordt met een klein naaldje de voedingsbodem van de haar beschadigd. Na meerdere behandelingen kan er geen nieuw haartje meer groeien. Het is een langdurige en tijdrovende techniek die vooral wordt toegepast op het gezicht. Deze methode is ook geschikt voor grijze, blonde en rode haren.

Laser ontharing is geschikt voor het gehele lichaam, vooral voor donkeren haren. Het is een effectieve en snelle techniek waarbij door een flits de voedingsbodem van de haar beschadigd. Na meerdere behandelingen is er te veel schade aangericht om nog en haar te laten groeien. Hier zijn gemiddeld 6 behandelingen nodig met 4 tot 8 weken tussen de behandeling.
Voor beide methoden geldt dat de haar in cycli groeit, wanneer de haar in de groeifase zit is de behandeling effectief. Daarom zijn er ook meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Voor meer informatie over laser ontharen klik hier.
 

Vergoeding: De behandeling van overbeharing op het gezicht wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering, soms tot een bepaald bedrag. Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de behandeling in aanmerking komt voor vergoeding.  Voor prijslijst laserontharen klik hier.