Oedeem

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in de huid naar aanleiding van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende soorten oedeem. Deze soorten oedeem kunnen los van elkaar voorkomen maar er kan ook een combinatie zijn. Tijdens de intake zal er bekeken worden welk soort oedeem u heeft en welke behandeling daar het beste bij past. U krijgt een persoonlijk behandelplan.

Lymfoedeem
Bij lymfoedeem ontstaat er een ophoping van het lymfevocht door een onderbreking of niet correcte werking van het lymfesysteem. Er ontstaat dan bijvoorbeeld een dik arm of been. Daarbij het kan het zijn dat het lichaamsdeel zwaar, moe en/of pijnlijk aanvoelt. Er wordt onderscheid gemaakt in primair en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem
Primair lymfoedeem ontstaat door een aangeboren afwijking aan het lymfesysteem. Deze afwijking kan zich vanaf de geboorte kenbaar te maken of later door een “ uitlokker” ontstaan: hormonale veranderingen maar ook een harde val of botbreuk.

Secundair lymfoedeem
Secundair lymfoedeem ontstaat nadat er een beschadiging is opgetreden in het lymfesysteem. Dit kan komen door een botbreuk of operatie waarbij lymfebanen of lymfeknopen zijn beschadigd, vernietigd of zijn verwijderd of door bestraling bij kanker.
De behandeling van lymfoedeem kan heel uitgebreid zijn. Voor iedeen wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Klik hier voor alle behandelmogelijkheden.

Veneus oedeem
Veneus oedeem ontstaat doordat het vocht wat continu de bloedvaten in en uit wordt getransporteerd niet goed wordt afgevoerd. In de bloedvaten zitten kleppen, wanneer deze verslijten kan te veel bloed in de vaten in het onderbeen blijft staan. Dit vocht kan niet door het lichaam worden verwerkt. Er ontstaat veneus oedeem. Wanneer oedeem ontstaat in opvolging van spataders wordt dit ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd.
Veneus oedeem kan klachten geven zoals pijn maar ook een vermoeid, zwaar en onrustig gevoel in de benen. Daarnaast is de bloeddoorstroming minder, waardoor ook wondgenezing minder goed gaat. Belangrijk is dus om wondjes aan de voeten en benen te voorkomen. De behandeling bestaat in de meeste gevallen uit het aanmeten van steunkousen.

Lipoedeem
Lipoedeem bestaat uit een ophoping van vetcellen. Het is een chronische ziekte die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. De oorzaak van lipoedeem is nog niet geheel bekend, het is wel bekend dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Lipoedeem manifesteert zich in de meeste gevallen door hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijden de puberteit, zwangerschap of overgang. Lipoedeem is bijna altijd symmetrisch en komt vooral voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Armen of andere lichaamsdelen kunnen ook mee doen. Lipoedeem kan naast cosmetische klachten ook pijn, vermoeidheid, blauwen plekken, gewrichtsproblemen en bewegingsbeperkingen veroorzaken.

Lipoedeem gaat in de meeste gevallen samen met overgewicht, lipoedeem wordt zoals veel mensen denken NIET veroorzaakt door overgewicht. Overgewicht draagt wel bij aan het erger worden van de klachten. Helaas werkt afvallen niet of minimaal om de klachten te verminderen.

Wanneer het lipoedeem toeneemt en op het lymfesysteem gaat drukken kunnen er verstoppingen ontstaan in het lymfesysteem. Hierdoor ontstaat er naast het lipoedeem ook lymfoedeem. Tijdens de intake zal er gekeken worden of dit het geval is. Er zal een persoonlijk behandelplan worden opgesteld.