Littekens

Littekens ontstaan na de genezing van een wond, bijvoorbeeld na een val, acne, operatie of ontsteking. Wanneer de wondgenezing niet helemaal goed gaat kunnen er littekens ontstaan die cosmetisch vervelend zijn omdat ze een andere kleur hebben, boven de huid uitkomen of juist heel dun zijn. Daarnaast kunnen littekens ook lichamelijke klachten veroorzaken zoals: pijn, jeuk en bewegingsbeperkingen.

Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten littekens:
- “Gewone” littekens: dit zijn littekens ontstaan na een wondje dat zonder problemen geneest. Er blijft vaak een pigmentloos plekje achter.  - Atrofische littekens: Hierbij is er sprake van een heel dun laagje littekenweefsel. Het littekenweefsel kan dan aanvoelen als vloeipapier.
- Hypertrofische littekens: Bij deze littekens is er overmatig litteken weefsel. Het litteken ligt daarbij boven de huid.
- Keloïd littekens: Dit zijn littekens in een ernstigere vorm van hypertrofische littekens. Het littekenweefsel gaat daarbij over de grenzen van de verwonding heen en kunnen grote huidgebieden betrekken.

De behandeling
Littekentherapie zorgt ervoor dat een litteken minder klachten geeft, minder zichtbaar wordt en soepeler/beter aanvoelt. Voor ieder litteken wordt een speciaal behandel plan opgesteld. Deze kan bestaan uit verschillende behandeltechnieken. Er kan gebruik worden gemaakt van silicone pleisters, medical taping, chemische peeling, camouflage therapie en massage technieken om de textuur van het litteken en de klachten te verbeteren.

Tijdens het intake gesprek zal in overleg de beste passende therapie of combinatie van therapieën worden gekozen passend bij de patiënt en soort litteken.

Littekenmassage
Littekenmassage bestaat uit verschillende massage technieken, afgestemd op het soort litteken en klachten van het litteken. Het doel van de behandeling kan zijn de structuur, de kleur, gevoel en/of de beweeglijkheid van het litteken verbeteren.  

Silicone pleisters
Silicone pleisters geven een bijdrage aan het mooier en sneller genezen van littekens. Vooral bij nieuwe littekens hebben ze veel invloed op de genezing van het litteken. Maar ook bij oudere littekens kunnen silicone pleisters nog een positieve invloed hebben op het litteken. Dit kan zijn op de structuur en kleur van het litteken maar ook op jeuk en verklevingen. Op aanvraag van de (huis)arts worden de pleisters vanuit de basisverzekering vergoed.

Medical taping
Medical taping wordt bij littekens toegepast om littekens te versoepelen en pijn te verminderen. De tape wordt in een raster over het litteken heen gelegd zodat deze van de huid wordt gelift en continu gemasseerd wordt. Meestal krijgt u zelf de techniek aangeleerd en gaat u zelf thuis aan de slag.

Peeling
Voor een betere structuur van het litteken kan een chemische peeling worden gebruikt. Deze peeling zorgt ervoor dat het bovenste laagje van de huid wordt verweekt. Hierdoor wordt er feitelijk een laagje van de bovenste huidlaag afgehaald. De huid wordt daarbij gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken. Het litteken zal daardoor verbeteren in structuur en kleur. Er zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Zelfmanagement
Waar mogelijk zullen alle behandelingen zo veel mogelijk door u zelf thuis worden voortgezet. Tijdens de behandelingen krijgt u product- en verzorgingsadviezen maar ook oefeningen, massage en/of tape technieken geleerd.

Samenwerking met dermatoloogVoor dieper gelegen littekens, zoals bijvoorbeeld na acne, werkt huid- en oedeemtherapie schijndel samen met dermatoloog Drs.Mackenzie. Zij is ook in het gezondheidscentrum gevestigd en kan, bij diepere littekens, met de CO2 laser nog betere resultaten behalen.