Couperose

Verwijde bloedvaatjes (teleangiectasieen) in het gezicht wordt couperose genoemd. Vaak zijn er vele kleine bloedvaatjes te zien in de huid, maar er kunnen ook enkele losse vaatjes zichtbaar zijn. Deze vaatjes kunnen op verschillende manieren ontstaan. Soms is het een gevolg van rosacea, dit is een ontsteking in de huid op het gezicht. Bij roscacea is er bijna altijd een toename in roodheid door verwijde bloedvaatjes, meestal in combinatie met papels (bultjes) en pustels (puistjes).
Couperose ontstaat doordat de wanden van de bloedvaatjes beschadigen, normaal kunnen de bloedvaatjes verwijden en samentrekken, dit kan dan niet meer. De bloedvaatjes blijven chronisch open staan. Meestal ontstaat couperose op de wangen en neus maar het kan ook voorkomen op het decolleté. Er is meer kans op verwijde vaatjes wanneer je een dunne, droge huid hebt, dan wanneer de huid dik en vettig is.

Andere oorzaken kunnen zijn: erfelijkheid, medicatie, roken, alcohol, te heet douchen of baden, pittig gekruid eten, hormonale veranderingen, sauna en stomen en/of uv straling (overmatige zonbestraling).

Spider naevus
Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een klein huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Een spider is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar is vaak cosmetisch wel storend. 

Behandelingen
De behandeling van verwijde bloedvaatjes bij een spider en/of couperose kan bij Huid- en Oedeemtherapie Schijndel door middel van coagulatie(definitief) of door camouflage (tijdelijk).
 
Coagulatie (definitief)
Hierbij wordt met een heel dun naaldje de bloedvaatjes verweekt en verkleeft. Het lichaam zal de bloedvaatjes dan zelf opruimen.
De behandeling is niet geheel pijnloos maar is voor de meeste mensen acceptabel. Na de behandeling kunnen kleine korstjes ontstaan, deze zullen na enkele dagen vanzelf afvallen. Het duurt ongeveer 3 weken om het definitieve resultaat te zien. Er zijn gemiddeld 3 behandelingen nodig, afhankelijk van het te behandelen oppervlakte en dikte van de vaatjes.
 
Camouflage (tijdelijk)
Naast het definitief weg halen van couperose of rosacea kan het ook worden gecamoufleerd. Dit is een therapie om afwijking op de huid minder zichtbaar te maken. Er wordt gebruik gemaakt van camouflage producten welke watervast, veegvast en huidvriendelijk zijn. Tijdens de behandeling wordt de juiste kleur uit een ruim assortiment gekozen of wordt er een kleurencombinatie gemaakt, de patiënt heeft hier zelf invloed op. De patiënt leert hoe de camouflageproducten worden aangebracht. Zodat dit dagelijks thuis kan worden gedaan.
Bij rosacea moet er extra zorgvuldig gewerkt worden en is er een mogelijkheid dat de huid te gevoelig is om te kunnen camoufleren.
 
De juiste behandeling voor u, is afhankelijk van de symptomen en de gevoeligheid van de huid. Tijdens het intake gesprek zal hier naar gekeken worden en krijgt u een zo goed mogelijk advies.
 
Vergoeding: Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de betreffende behandeling in aanmerking komt voor vergoeding