Acne (puistjes)

Acne ontstaat door een verstopping van een talgklier. Talgklieren komen voor op heel het lichaam behalve op de voet- en handzolen. Op het gezicht, rug en borst is het aantal talgklieren en de productie van talg het grootst. In de puberteit ontstaat door hormoonveranderingen een toename van talgproductie. Door deze toegenomen talgproductie en bacteriën op de huid ontstaan verstoppingen, ook kunnen er ontstekingen ontstaan. Hierdoor ontstaan er comedonen (mee-eters), papels (bultjes),  pustels (puisten). Daarnaast kunnen er ook cysten en noduli ontstaan (onderhuidse ontstekingen). Wanneer u van een of meerdere aandoeningen last hebt wordt dit acne vulgaris genoemd (jeugd puistjes).
 
De behandeling van acne bestaat uit het verwijderen van de onzuiverheden en ontstekingen. Het is daarnaast belangrijk om nieuwe verstoppingen te voorkomen. Dit kan door gebruik te maken van een chemische peeling. Deze peeling dringt diep door in de huid en verweekt het bovenste laagje van de huid, waardoor de huid dunner wordt en talgklieren minder snel verstoppen. Daarnaast stimuleert de peeling de huid te vernieuwen en kunnen acne littekens vervagen. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van speciale producten voor de acne huid en wordt een persoonlijk huidadvies gegeven.
 
De vergoeding voor acne verschilt per zorgverzekering. De vergoeding komt uit de aanvullende verzekering.  Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of acnetherapie in aanmerking komt voor een vergoeding.
 

Acnetherapie