Rosacea

Rosacea is een ongevaarlijke huidafwijking die soms hinderlijk kan zijn. Rosacea wordt gekenmerkt door een roodverkleurde huid in met name het gebied rond de neus en wangen, dat lijkt op blozen. Daarnaast kunnen er ontelbare kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) te zien zijn.
 
In een later stadium van rosacea kan er ook acne rosacea ontstaan. Vaak wordt er gedacht dat het ‘gewone acne’ is. Dit komt met name door de aanwezigheid van de pukkeltjes in het aangedane gebied. Rosacea heeft echter niets met acne te maken.
 
De oorzaak van rosacea is niet bekend, er zijn wel veel oorzaken van verergering van rosacea: alcohol en pittig eten, sommige (vaatverwijdende) geneesmiddelen, overgevoeligheid (voor bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten), stress, hormonen, irritatie van de huid (gebruik milde huidverzorgingsproducten), extreme warmte en kou, maar ook overmatige zonblootstelling en rokerige ruimtes kunnen rosacea verergeren.
 
Behandelingen
De behandeling van verwijde bloedvaatjes bij een spider, couperose of rosacea kan door middel van IPL(definitief), coagulatie(definitief) of door camouflage (tijdelijk).
Ook een diffuse (meer verspreide) roodheid kan met IPL worden behandeld.
  
IPL (definitief)
IPL (Intense Pulsed Light) wordt ingezet om de rode kleur en bloedvaatjes te verminderen. Bij IPL wordt er gewerkt met licht, de energie van het licht wordt in de bloedvaatjes omgezet in warmte. Deze bloedvaatjes zullen uiteindelijk gaan stollen. Het lichaam ruimt hierna de vaatjes op, dit kan enkele weken duren. Hierdoor is het uiteindelijke resultaat ook pas na ±4 weken na de laatste behandeling te zien.
Gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Tussen de behandelingen zit minimaal 2 weken.
 
Coagulatie (definitief)
Hierbij wordt met een heel dun naaldje de bloedvaatjes verweekt en verkleeft. Het lichaam zal de bloedvaatjes dan zelf opruimen.
De behandeling is niet geheel pijnloos maar is voor de meeste mensen acceptabel. Na de behandeling kunnen kleine korstjes ontstaan, deze zullen na enkele dagen vanzelf afvallen. Het duurt ongeveer 3 weken om het definitieve resultaat te zien. Er zijn gemiddeld 3 behandelingen nodig, afhankelijk van het te behandelen oppervlakte en dikte van de vaatjes.
 
Camouflage (tijdelijk)
Naast het definitief weg halen van couperose of rosacea kan het ook worden gecamoufleerd. Dit is een therapie om afwijking op de huid minder zichtbaar te maken. Er wordt gebruik gemaakt van camouflage producten welke watervast, veegvast en huidvriendelijk zijn. Tijdens de behandeling wordt de juiste kleur uit een ruim assortiment gekozen of wordt er een kleurencombinatie gemaakt, de patiënt heeft hier zelf invloed op. De patiënt leert hoe de camouflageproducten worden aangebracht. Zodat dit dagelijks thuis kan worden gedaan.
Bij rosacea moet er extra zorgvuldig gewerkt worden en is er een mogelijkheid dat de huid te gevoelig is om te kunnen camoufleren.
 
Peeling bij rosacea
Er zijn verschillende peelings die kunnen worden ingezet bij rosacea. Deze zijn er op gericht om de huidstructuur en afweermechanisme te verbeteren. Hierdoor zal de rosacea verminderen en de huid beter genezen.  

Medicatie bij rosacea
Soms kan medicatie een oplossing zijn, er kan een uitwendig of inwendig antibioticum worden voorgeschreven. Dit kan vermindering geven van de acne rosacea maar geeft geen vermindering van de roodheid en rode bloedvaatjes. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw dermatoloog of huisarts.
 
De juiste behandeling voor u, is afhankelijk van de symptomen en de gevoeligheid van de huid. Tijdens het intake gesprek zal hier naar gekeken worden en krijgt u een zo goed mogelijk advies.
 
Vergoeding: Informeer bij uw eigen ziektekostenverzekeraar of de betreffende behandeling in aanmerking komt voor vergoeding