Oedeemtherapie

Het doel van oedeemtherapie is om het lichaam te helpen oedeem (overtollig vocht) af te voeren. Oedeemtherapie bestaat uit verschillende behandelmethode, afgestemd op het soort oedeem, de oorzaak en de patiënt.

Manuele Lymfe Drainage
Manuele Lymf Drainage (MLD) is een speciale, zacht pompende massage waarbij het lymfesysteem gestimuleerd wordt. Met verschillende handgrepen wordt er gericht behandeld. Daarbij kan verhard weefsel soepeler worden gemaakt en lymfevocht worden afgevoerd. Na meerdere behandelingen wordt een zichtbaar resultaat verwacht, soms wordt tijdens of na de behandeling een tintelend gevoel ervaren. Wanneer het lymfoedeem afneemt, verminderen ook een deel van de klachten. Na de behandeling met MLD wordt er compressie gegeven dmv zwachtelen.

Compressie
Door het aangedane lichaamsdeel te zwachtelen en in beweging te houden wordt de afvoer van het oedeem gestimuleerd. Ook wordt het behaalde resultaat behouden. Er wordt bij iedere patiënt persoonlijk gekeken naar de mogelijkheden om te zwachtelen. Zwachtelen wordt zowel bij lymfoedeem als bij veneus oedeem toegepast. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om te zwachtelen, betere verbanden en zelfs klittenband verbanden. Per persoon wordt er besproken welke manier van compressie het beste bij u past.

Medical taping
Medical taping is een speciale tape techniek die kan worden gebruikt om het lymfevocht af te voeren. Door de tape wordt de huid een klein beetje omhoog getrokken waardoor er meer ruimte ontstaat om het oedeem te verplaatsen. Door de juiste aanleg van de tape wordt het oedeem de juiste kant op gestuurd. Medical taping kan bij lymfoedeem als aanvullende behandeling worden gebruikt, maar bij een actieve zwelling na overbelasting, een val of chirurgische ingreep is medical taping een apart onderdeel van de behandeling.

Deep Oscillation
Met elektrostatische impulsen zorgt de deep oscillation voor trillingen op celniveau. Door deze trillingen wordt stilstaand weefsel in beweging gebracht . In tegenstelling tot andere (fysische) therapieën komt de therapeutische werking van binnenuit waardoor er met weinig druk gewerkt kan worden. De elektrostatische impulsen creëren een aangename, diep effectieve trilling in de huid, bindweefsel, vetweefsel, spieren, bloed- en lymfevaten tot een diepte van 8 cm.
Bij oedeem, fibrose en littekens kan deep oscilation er voor zorgen dat het weefsel los komt van de onderlaag en dat eventuele pijn wordt verminderd.
Deep oscillation maakt, dankzij z’n niet-invasieve, zachtaardige aard, vroegtijdige behandeling mogelijk, zelfs al vanaf één dag na een operatie. Het draagt bij aan een versnelde wondgenezing.

Endermologie
Endermologie is een intensieve massage met behulp van een LPG-apparaat (wellbox). De cilinders van dit apparaat pakken een huidplooi op en rollen deze in langzame en regelmatige bewegingen af. Hierdoor worden de huid, de onderhuid en het onderliggende bindweefsel stevig maar pijnloos gemasseerd. Het is een soort huidgymnastiek die de structuur van het bindweefsel verbetert, de doorbloeding bevordert en de afvoer van lymfevocht en daarmee afvalstoffen stimuleert. Het  zorgt ervoor dat oedeem en fibrose soepeler wordt. Waardoor het lichaam het oedeem beter kan afvoeren.

Therapeutische Elastische Kous (steunkousen)
Na de behandeling van het oedeem is het belangrijk om het bereikte resultaat te behouden. Dit wordt gedaan door het dragen van een Therapeutische Elastische Kous, deze geeft tegendruk aan het oedeem in het weefsel. De kous wordt speciaal aangemeten zodat deze goed past. Tijdens de pasafspraak wordt uitgelegd hoe de kous aan- en uitgetrokken moet worden en ook hoe de kous het beste kan worden onderhouden. Het is mogelijk om een aan- en/of uittrekhulp te bestellen.

Zelfmanagement
Tijdens de behandelingen worden adviezen en oefeningen gegeven, afgestemd op de patiënt zodat er zelf een bijdrage aan de behandeling kan worden gegeven.  Hierbij kan u denken aan zelfmassage, bewegingsoefeningen en zelf tape aanbrengen of zwachtelen.

Deep Oscillation

Endermologie

Medical taping

Coagulatie