Littekentherapie

De behandeling van een litteken kan als doel hebben de structuur van het litteken verbeteren maar kan ook gericht zijn op pijn vermindering of het verbeteren van een bewegingsbeperking. De behandeling kan bestaan uit verschillende therapieën, afgestemd op de patiënt. Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende littekens, de behandeling wordt hierop aangepast.
Per litteken wordt er gekeken naar de behandelmogelijkheden. Soms bestaat deze uit meerdere behandelingen in de praktijk, maar het kan ook zijn dat u maar een enkele keer hoeft te komen en dat u thuis zelf gaat behandelen.

Littekenmassage
Littekenmassage bestaat uit verschillende massage technieken, afgestemd op het soort litteken en klachten van het litteken. Het doel van de behandeling kan zijn de structuur, de kleur, gevoel en/of de beweeglijkheid van het litteken verbeteren.  

Silicone pleisters
Silicone pleisters geven een bijdrage aan het mooier en sneller genezen van littekens. Vooral bij nieuwe littekens hebben ze veel invloed op de genezing van het litteken. Maar ook bij oudere littekens kunnen silicone pleisters nog een positieve invloed hebben op het litteken. Dit kan zijn op de structuur en kleur van het litteken maar ook op jeuk en verklevingen. Op aanvraag van de (huis)arts worden de pleisters vanuit de basisverzekering vergoed.

Medical taping
Medical taping wordt bij littekens toegepast om littekens te versoepelen en pijn te verminderen. De tape wordt in een raster over het litteken heen gelegd zodat deze van de huid wordt gelift en continu gemasseerd wordt. Meestal krijgt u zelf de techniek aangeleerd en gaat u zelf thuis aan de slag.

Peeling
Voor een betere structuur van het litteken kan een chemische peeling worden gebruikt. Deze peeling zorgt ervoor dat het bovenste laagje van de huid wordt verweekt. Hierdoor wordt er feitelijk een laagje van de bovenste huidlaag afgehaald. De huid wordt daarbij gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken. Het litteken zal daardoor verbeteren in structuur en kleur. Er zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Zelfmanagement
Waar mogelijk zullen alle behandelingen zo veel mogelijk door u zelf thuis worden voortgezet. Tijdens de behandelingen krijgt u product- en verzorgingsadviezen maar ook oefeningen, massage en/of tape technieken geleerd.

Samenwerking met dermatoloog
Voor dieper gelegen littekens, zoals bijvoorbeeld na acne, werkt huid- en oedeemtherapie schijndel samen met dermatoloog Drs.Mackenzie. Zij is ook in het gezondheidscentrum gevestigd en kan, bij diepere littekens, met de CO2 laser nog betere resultaten behalen